Óvoda

A Teveli Szivárvány Óvodák és Konyha
Závodi Tagóvodájának Bemutatása 2018/2019 Tanévben

 

 

Óvodapedagógus: Zsók Józsefné
Mucsfai Dajka: Antal Józsefné
Závod Dajka: Szabó Ivett
Óvodai kisegítő: Tálasné Veszprémi Irén, aki az elmúlt tanévben nagy segítségünkre van a gondozási feladatok ellátásában, valamint az óvoda takarításában, és az udvar tisztántartásában egyaránt.
Pedagógiai asszisztens: Csibi Zsuzsanna heti egy alkalommal péntekenként jár Tevelről, segítséget nyújt a gyermekcsoportban, és délután az adminisztrációs teendők számítógépes rögzítésénél.

Gyermekeink jól érzik magukat a megnövekedett csoportlétszámmal működő nyugodt, szép helyen  kialakított családias óvodában. Az idei tanévben öt új kisgyermeket szoktattunk be óvodai közösségünkbe. Csoport létszámunk évkezdéskor Szeptemberben 19 fővel indult és 17 fővel zártuk a tanévet Május végén. 
A gyermekek rendszeresen járnak óvodába, szinte egyáltalán nincs hiányzó. Az idei évben-többségben vannak a kis középső csoportos életkorú gyermekek, akiket a nagyobbak nagy szeretettel segítenek, vagy vígasztalnak, ha szükségük van rá. Tanköteles korú gyermek öt fő, ebből iskolába megy négy gyermekünk, akiket naghy szeretettel és szép műsorral búcsúztattunk el a Júniusi óvodai ballagásunkon. Két gyermek Bonyhádon és két gyermek a Teveli Általános iskolában kezdi meg a tanévet.

Lengyeli és Teveli Óvodával szoros kapcsolatot ápolunk. A tanév elején a Munkaközösségi tervünkben rögzítettük a közös megrendezésre kerülő programokat, majd megbeszéltük az ehhez kapcsolódó feladatokat is. Sok rendezvényt és programot szerveztünk az elmúlt tanév folyamán és sokszor láttuk vendégül egymást különböző események alkalmával. A község minden nyilvános ünnepélyén színvonalas műsorral szerepeltünk mindkét községben.

Nagyon sok segítség és felajánlás érkezett óvodánk részére. Decemberben adományok gyűjtését szervezte meg az SZMK, ahol a helybeli és mucsfai falu lakóitól, a Német Nemzetiségi Önkormányzattól, a szülőktől, valamint a mucsfai és závodi önkormányzattól sok anyagi segítséget kaptunk. Támogatásukból játékeszközöket vásárolhattunk, amire a csoport létszámára való tekintettel nagy szükségünk volt. Köszönettel tartozunk érte. A stép új babaházzal és hozzá tartozó családfugurákkal, és bölcsővel szívesen játszanak a lányok, a várépítővel, a katonákkal, a nagyobb fiúk, a kisebbeknek kisautók, gyöngyök, ügyességi játékok jutottak. Sikerült oylan fejlesztő játékokat választanunk, ami minden korosztály számára alkalmas a játszásra.

Az óvoda tágas tornaterem épülete nagy segítséget jelent számunkra. Ide nem csak a mozgásos feladatokat, néptánc tanulsát, szabad mozgásos játékokat tervezzük, hanem a szülős közös rendezvényeinket, nyílt napokat egyaránt. A farsangi bevételünkből vásároltunk egy nagyméretű trambulint, amelyet a tornaszobában helyeztünk el, így rossz idő esetén is lehetőségünk nyílik a szabad mozgásra.

Sok segítséget nyújtanak számunkra a Szülői Munkaközösség tagjai is, akik felajánlások rendezvények társadalmi munkák lebonyolításánál, a többi szülő tájékoztatásánál, kirándulások, sétál szervezésénél, vásárlásnál, maximálisan segítenek és együttműködőek az óvoda közösségével.

Számtalan kirándulást és sétát szerveztünk az elmúlt időszakban. Minden nap lehetőségeinkhez mérten kint tartózkodtunk a friss levegőn. Rossz idő esetén, nagy melegben védelmet nyújtott számunkra a fedett féltető, melyet igyekeztünk maximálisan kihasználni. A tavaszi udvarrendezésben besegítettek a Mucsfai és Závodi Önkormányzat dolgozói. Hagyományainkhoz híven a szülőkkel közösen állítottunk Májusfát az óvoda udvarán, amely minden évben a Závodi hírlapban is megjelenik. Közös délutánt szerveztünk májusban a mucsfai óvodában, ahol pikniket tartottunk és megismerkedtünk egy úttal, az óvoda épületével is ahová az átalakítási munkáűlatok idejére költöztünk. Az óvoda külső szigetelése és a nyílászárók cseréje. 2019. június 11-től megkezdődőtt. Ezen időszak alatt a Mucsfai óvoda ad otthont a gyermekeknek. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak a felnőtteknek, szülőknek, akik a bútorok elrakásában, a társadalmi munkában, valamint a mucsfai óvoda beredezésében segítettek.

A Fenntartó, Závod Község Önkormányzata, maximálisan biztosítja az óvoda mükődéséhez szükséges feltételeket ebben támogatja őt a Mucsfai Önkormányzat. Köszönetünket fejezzük ki érte.

Az év során igyekeztünk minél több érdekes tevékenységet, színes élményekkel, hagyományokkal teli programot szervezni gyermekeink számára. Fellépéseinkkel, ünnepi műsorainkkal és eseménydús programjainkkal igyekeztünk szebbé tenni a körülöttünk élő emberek életét, és maradandó élményt nyújtani számukra.

Závod, 2019. május 31.

Zsók Józsefné
Óvodapedagógus 

 

Elérhetősége:
Teveli Szivárvány Óvodák és Konyha
7182 Závod, Kossuth L. utca 
0620/568-7369